Synagoge

De synagoge in Appingedam is de oudste synagoge in de provincie Groningen. De synagoge dateert uit het jaar 1801. In dat jaar werd de synagoge feestelijk ingewijd en tot aan 1942 was het de Sjoel (school) van Appingedam. In de periode 1948-2012 heeft de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt er haar diensten gehouden. In 2010 kwam de synagoge in eigendom van Stichting Oud Groninger Kerken. Zij hebben in 2014-2015 de kleurstelling van het bijzondere interieur gereconstrueerd naar die van begin 1900 en de zaal naar de situatie van vlak na de WOII.

De synagoge is onderdeel van de zogenaamde Damster kerkencarrousel en wordt sinds 5 mei 2015 multifunctioneel gebruikt, mede om verval te voorkomen. In het gebouw wordt het verhaal van de geschiedenis van de Damster Joodse Gemeente tentoongesteld. Daarnaast is er ruimte voor kleinschalige exposities, concerten, vergaderingen en privéaangelegenheden. In het oude joodse schooltje, direct achter de synagoge, is een erfgoed logement genaamd 'B&B De Vijgenhof' voor twee tot drie personen.

 

De Synagoge biedt een diversiteit aan mogelijkheden voor iedere gelegenheid met een maximale capaciteit van ca. 40 personen (80 m²).

Opzoek naar een bijzondere locatie voor uw vergadering, receptie of bijvoorbeeld een baby-shower? Neem vrijblijvend contact met ons op voor een offerte op maat.

 

Kalender